Zázračná Čaga. Zdravie pre celú rodinu!

Čaga (lat. Inonotus Obliquus, slov. ryšavec šikmý) je huba rastúca prevažne na brezových stromoch v chladnejšom podnebí po celej severnej pologuli. Na prvý vôbec nevyzerá ako huba! Vzhľad však môže byť klamlivý, pretože táto zvláštna huba má početné zdravotné prínosy.

 

  1. Podporuje imunitný systém

Čaga je bohatá na Beta-D-glukány, ktoré pomáhajú vyrovnávať odpoveď imunitného systému. Čaga pomáha v prípade potreby posilniť imunitný systém, ale na druhú stranu ho spomaľuje keď je hyperaktívny. Výskum tiež ukázal, že čaga aktivuje imunitné bunky zodpovedné za boj proti iniciácii rakoviny. Výskum stále prebieha, pretože sú potrebné ďalšie štúdie na určenie celkovej úlohy čagy pri rakovine. Čaga sa ukázala ako účinná pri podpore štandardných prístupov k rakovine, ako je chemoterapia, kompenzáciou negatívnych vedľajších účinkov tohto programu.

 

  1. Upokojujúce vlastnosti

Čaga podporuje integritu ciev a poskytuje utišujúce vlastnosti počas podráždenia. To môže byť užitočné pre tých, ktorí trpia bolesťou, neuropatiou a dokonca aj diabetes.

 

  1. Vredy a gastritída

Väčšina vredov je spôsobená baktériami, ako je Helicobacter pylori, takže dobre fungujúci imunitný systém môže zasiahnuť proti tomuto patogénu. Vredy môžu byť upokojené použitím čagy, v závislosti od závažnosti a pacienta.

 

  1. Normalizovanie hladiny krvného tlaku a cholesterolu

Štúdie ukázali, že kyselina betulínová, ktorá sa nachádza v čage, je schopná narušiť cholesterol LDL v krvi.

 

  1. Antimikrobiálna aktivita

V jednej štúdii bola preskúmaná chemická charakterizácia a biologická aktivita extraktov huby čaga a tá vykazovala vysokú antioxidačnú a antimikrobiálnu aktivitu.

 

  1. Ochrana pred poškodením DNA

V jednej štúdii boli bunky predbežne ošetrené extraktom zo žltej čagy a potom boli ošetrené s H202 na vyvolanie oxidačného stresu. Takto ošetrené bunky vykazovali menšie poškodenie ako bunky, ktoré nedostali extrakt čaga.

 

  1. Antivírusové vlastnosti húb čaga

V minulosti boli vykonané štúdie o antivírusových aktivitách čaga húb. V dvoch nedávnych štúdiách napríklad vykazovala čaga podporu proti výrazným kožným škvrnám.

 

Antioxidačné vlastnosti

Japonské štúdie preukázali, že extrakty z čagy vykázali najvyššiu antioxidačnú aktivitu oproti ostatným študovaným hubám ako sú Agarics blazei, Ganoderma lucidum Mycelium a Phellinus linteus. V in vitro pokusoch pôsobili extrakty z čagy proti zlatému stafylokoku (Staphylococcus aureus) a Escherichia coli

  1. Polysacharidy

Čaga obsahuje v rámci svojich chitínových stien štrukturálne polysacharidy, ktoré poskytujú energiu, zlepšujú kardiovaskulárne funkcie, zdravie čriev a pečene a podporujú zdravú hladinu cukru v krvi. Tiež sa hovorí, že môžu zlepšiť i náladu.

  1. Beta-D-glukány

Beta-D-glukány sú známe svojou schopnosťou regulovať imunitný systém. Beta-D-glukány pomáhajú normalizovať hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

  1. Fytosteroly

Z fytosterolov prítomných v čaga je 45% lanosteroly, 25% inotodioly a zvyšných 30% tvorí Ergosterol, Fecosterol a niekoľko ďalších. Testy in vivo a in vitro ukazujú priamy účinok lanovosterolu a inotodiolu na rakovinové bunky, pričom lanosterol prináša pozitívny účinok na vírusové zlúčeniny. Spomaľujú proces starnutia.  

  1. Betulín a kyselina betulínová (triterpény)

Betulín a kyselina betulínová sú silné terapeutické činidlá, ktoré sa v súčasnosti skúmajú pre ich účinky na podporu zdravých hladín cholesterolu. Okrem ich priaznivého prínosu na udržanie zdravého profilu cholesterolu sa skúma betulín a kyselina betulínová aj v súvislosti s rakovinou a vírusmi.

  1. Antioxidanty

Čaga sklerócium obsahuje masívne množstvo prirodzeného čierneho pigmentu známeho ako melanín, ktorý má vysokú hladinu antioxidantov vďaka množstvu polyfenolov ktoré obsahuje. Čaga má v skutočnosti najvyššie skóre ORAC (mieru antioxidačnej účinnosti) medzi akýmikoľvek „superpotravinami“.

  1. SOD

SOD (super peroxiddismutáza) je ďalším dôležitým antioxidantom prítomným v čage. SOD sa týka skupiny enzýmov nazývaných super peroxiddismutáza. Tieto enzýmy zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane nášho tela proti deštruktívnym účinkom nekontrolovanej oxidácie a voľných radikálov. SOD účinnosť sa meria S-ORAC skóre.

7. Melanin

Súčasné výskumy hovoria, že pôsobí proti voľným radikálom a tiež ako silný imunostimulátor. Imunitu pri ožiarovaní posilňuje tým, že aktivizuje epifýzu. Melanín má vysokú absorbčnú schopnosť, pomáha prečisťovať a skvalitňovať krv. Ovplyvňuje zafarbenie našej pokožky.

 

                              

Ako si pripraviť čaga čaj?

Najobľúbenejší spôsob, ako konzumovať čaga, je pripraviť si lahodnú šálku čaju. Nižšie je uvedený jednoduchý recept na čaga čaj, ktorý si môžete pripraviť i doma.

  1.  Môžete rozpoliť kapsulu a použiť extrakt.
  2. Položte jednu čajovú lyžičku (dve, ak máte rád silnejší čaj) do čajového sitka.
  3. Vložte sitko do veľkého hrnčeka a nalejte asi 400 ml teplej vody.
  4. Nechajte čagu a horúcu vodu lúhovať aspoň 5 minút, ale čím dlhšie tým sa extrahuje viac bioaktívnych zložiek.
  5. Odstráňte sitko z hrnčeka a pridajte javorový sirup alebo med podľa vkusu.

 

Zdroj:

http://www.betterhealththruresearch.com/340ResearchPapersChaga.htm

http://www.vitalne.sk/2018/01/caga-huba-super-potravina/#ixzz5NZKMp1pk

 foto unsplash: Zmeallen taylor